KINA GER LUST ATT SKAPA
28.12.2011
Reportage i Dagens Nyheter. 2011-09-14 av Torbjörn Pettersson
Gatans språk, arkeologiska fynd och samtidskonsten i Peking inspirerar Torten Jurell, som ställer ut på Röhsska i Göteborg från den 8 oktober. Foto: Zuyu
Den ena händelsen på den andra ledde Torsten Jurell till Peking.
En underjordisk flicka blev resultatet av hans möte med den kinesiska porslinstraditionen.
Kanske började det i hamnkvarteren i Göteborg på 50-talet med en pappa som lagade kinesiskt porslin som hobby.
Som ung man läste Torsten Jurell Maos lilla röda. Nu håller han till i en hyrd studio nära Ai Weiweis ateljé i dagens Peking.
Konstnären Torsten Jurell är själv förvånad att händelserna ledde honom fram till vad han kallar Underjordsprojektet. Det består av tre skulpturer i porslin tillverkade i den kinesiska staden Jingdezhen, som producerat keramik i 1 700 år. Porslin hade han tidigare aldrig arbetat med.
Fast Torsten Jurell är också en person som kastar sig ut och utsätter sig för saker. Slumpen har därmed fått hjälp på traven. Och när utställningen "Bortom underjorden" öppnar den 8 oktober i Röhsska museets asiatiska samlingar vill han med verken (skulpturer, målningar, konstobjekt, fotografier och videofilmer) knyta an till hur det kinesiska porslinet genom Ostindiska kompaniet kom till Göteborg på 1700-talet. Porslinet som blev en del av hans barndom. Liksom Mao senare kom att spela en roll för honom som konststudent.
Under de senaste fem åren har Torsten Jurell hyrt ateljéer i Peking, mellan en och fyra månader varje gång.
Han har hamnat mitt bland kända och okända kinesiska och utländska konstnärer i utkanten av den kinesiska huvudstaden. Han har dragits med på middagar, fester och bjudits in att delta i grupputställningar.
- Allt kan hända i Peking. Och ingen placerar mig i en bestämd fålla. Det är det personliga avtrycket som räknas. Jag får en sådan arbetslust i Kina, jag får lika mycket gjort i Peking under en månad som under tre månader i Sverige.
När han kom hem från Kina första gången och gick till ateljén visste han inte vad han skulle göra. Han hade köpt en knotig träbit i valnöt i Moskva ett år tidigare. Ansiktet han gjorde blev varken en människas eller ett djurs, det liknade en mus-flicka-djävul.
Samtidigt lyssnade han på nyheter på radio om en bakterie som hade påträffats i jorden. Avannonsen löd: "Det var goda nyheter från underjorden." Torsten Jurell associerade det till den mus-flicka-djävul i trä han höll i handen. "Goda nyheter från underjorden" - han tog det som ett tecken på att skulpturen var budbäraren från underjorden, vilket sen gav karaktär åt hela hans projekt.
I utställningen i Göteborg bearbetar han sina intryck från Peking: gatans språk, arkeologiska fynd och den spretande samtidskonsten i Kina.
I utställningen i Göteborg bearbetar han sina intryck från Peking: gatans språk, arkeologiska fynd och den spretande samtidskonsten i Kina.
Senast Torsten Jurell landade i Peking var när nyheten spreds att konstnären Ai Weiwei gripits av polis och förts bort. Ais studio ligger nära där han hade hyrt in sig.
- Det skrevs inte om det i Kina, men alla pratade om det. Och utanför hans ateljé stod bilar med mörka glasrutor. Samma dag som han släpptes sattes en kamera upp på gaveln vid min ateljé där infarten till hela området kan bevakas.
Text:
Torbjörn Pettersson. DN:s korrespondent
Stilleben från Underjorden